دکتر کیمیا قاسمی / بیماری های زنان / میومکتومی یا عمل جراحی فیبروم رحم
مدت زمان مطالعه ۱۰ دقیقه

میومکتومی یا عمل جراحی فیبروم رحم

بسیاری از خانم ها مشکلات رحمی دارند. یکی از آن ها فیبروم رحم است. اصولا دلیل مشخصی برای ابتلا به فیبروم رحم در افراد وجود ندارد. با وجود این برخی از پزشکان دلایل آن را ناشی از چاقی و یا سابقه خانوادگی می دانند. ما در این مقاله سعی می کنیم به روش های برداشتن فیبروم، عمل جراحی میومکتومی مطالبی درباره مراقبت های قبل و بعد عمل و  ویژگی های دوران نقاهت را به اطلاع شما عزیزان برسانیم.

میومکتومی چیست؟

در پزشکی عمل برداشتن فیبروم از اطراف دیواره رحم را میومکتومی می نامند. نکته مهم آنکه در این روش رحم به طور کامل از بدن شما خارج نمی شود و حتی احتمال بارداری بعد از عمل نیز افزایش می یابد.

فیبروم در ناحیه رحم چگونه به وجود می آید؟

فیبروم ها از رشد بی رویه سلولهای عضلانی متاثر از استروژن ها به وجود می آیند. فیبروم ها به سرطان رحم ربطی ندارند و حتی با وجود فیبروم ها در رحم خطر ابتلا به سرطان افزایش نمی یابد. نحوه تشخیص فیبرو ها در رحم نیز تنها یا از راه ام آر آی و یا سونوگرافی امکان پذیر است.

فیبروم های رحمی چند نوع دارند؟

فیبروئید های رحم می توانند در هر بخشی از رحم رشد کنند اما به طور کلی آنها را یا در بخش داخلی رحم که به آن (اینترامووال ) یا فیبروم داخلی، یا فیبروم (ساب سروزوال) به معنای فیبروم خارجی نام نهادند. البته نوع دیگری به نام ساقه دار یا پدانکولیت نیز وجود دارد که انواع آن را در زیر نام برده و به شرح مختصر آن می پردازیم :

  • فیبروم ساب موکوزوال
  • فیبروم داخلی
  • فیبروم ساب سروز
  • فیبروم پدانکوله

فیبروم ساب موکوزوال

این نوع فیبروم در ناحیه داخلی حفره رحم رشد می کند و باعث درد های شدید قاعدگی با خونریزی های طولانی می شود. این نوع فیبروم می تواند در بارداری اختلال ایجاد کند اما قابل پیشگیری و در مان نیز می باشد.

فیبروم ساب سروز

این نوع فیبروم خارج از رحم اما چسبیده به رحم و رشد می کند وحتی امکان رشد آن ها در ناحیه حفره لگنی نیز وجود دارد  این باعث می شود که این امرباعث می شود عموما یک طرف رحم بزرگتر به نظر بیاید.

فیبروم داخلی

در دیواره های ماهیچه های رحم شروع به رشد می کنند و به همین دلیل باعث کشیدگی و به همراه درد خواهد بود.

فیبروم پدانکوله

که به آن فیبروم ساقه دار هم گفنه می شود. همان فیبروم ساب سروز است  که کمی تغییر شکل یافته و حالت باریک و دراز پیدا میکند و شکلی شبیه به ساقه گیاه دارد و به همین دلیل به آن فیبروم ساقه دار نیز گفته می شود. این نوع فیبروم باعث قاعدگی طولانی، نفخ شکم و اختلال در ادرار نیز می شود.

چه کسانی کاندید جراحی میومکتومی هستند؟

  •  کسانی که  دوره قاعدگی طولانی، دردناک، خونریزی غیر عادی، درد و فشار در ناحیه لگن و ورم شکم و یا در هنگام رابطه جنسی احساس در می کنند.
  •  کسانی که علائم فیبروم را دارا هستند و قصد بارداری دارند.
  • اگر امکان حفظ رحم در فرد بیمار وجود داشته باشد.
  • پزشک تشخیص اختلال در حین بارداری را به فرد بیمار بدهد.
لابیاپلاستی

علائم فیبروم در بارداری چیست؟

گاهی وجود فیبروم ها در هنگام بارداری می تواند کاملا بدون علائم باشد اما در صورت بروز علائم دردهای شدید ناحیه زیر شکم، نفخ و با یبوست همراه است. اگر شاهد خونریزی شدید در دوره بارداری شدید حتما با پزشک خود مشورت کنید.

توصیه : فیبروم ها را در دوران بارداری به سختی می توان خارج کرد بهتر است قبل از اقدام بع بارداری از این امر اطمینان حاصل کرده و به درمان کامل خود بپردازید.

چه روش هایی برای درمان فیبروم رحم وجود دارد؟

در موارد بسیار نادری ممکن است رشد فیبروم ها به طور ناگهانی متوقف شود. با این حال روش های درمان فیبروم رحم در افراد مختلف، متفاوت است.

در اینجا به برخی راه های درمان آن می پردازیم.

  • انواع جراحی ها
  • همیوتراپی
  • آمبولیزاسیون

درمان غیر جراحی فیبروم

در فیبروم هایی که کوچک و بدون علامت هستند و رشد سریعی ندارند، معاینه و سونوگرافی هر شش ماه تا یک سال تنها کاری هست که انجام می دهیم.موثر ترین روش درمان فیبروم، برداشتن توسط جراحی است و هیچگونه دارویی باعث از بین رفتن فیبروم نمی شود. در واقع دارو ها در کنترل علائم فیبروم موثر هستند.از جمله درمان های دارویی می توان به قرص های جلوگیری و آمپول های دکاپپتیل (DECAPEPTYL) اشاره کرد.همچنین درمان های دیگری مانند آمبولیزیشن وجود دارند که برای خانم هایی استفاده می شود که قصد بارداری ندارند.

انواع جراحی ها

درمان های جراحی فیبروم شامل؛ هیسترسکوپی، لاپاراسکوپی، برداشتن فیبروم از طریق واژن، عمل باز، برداشتن فیبروم از طریق شکم و در نهایت هیسترکتومی (برداشتن کامل رحم) است.

قطعی ترین و نهایی ترین روش درمان جراحی فیبروم، برداشتن رحم است. این جراحی محدود به موارد خاص، مانند افرادی که راه دیگری برای درمان آن ها وجود ندارد و فیبروم های آن ها رشد سریعی دارد، قصد بارداری ندارند و به درمان های دیگر پاسخ نداده اند، می شود. تشخیص اینکه شما به هیسترکتومی احتیاج دارید یا خیر، حتما و حتما به عهده پزشک می باشد

جراحی ها به سه روش جراحی شکمی، میومکتومی لاپاروسکوپی و میومکتومی هیستروسکوپی انجام می گیرند. که در ادامه به بررسی هر کدام از آن ها می پردازیم.

جراحی شکمی

این روش از طریق ایجاد یک برش بزرگ در ناحیه شکم انجام می شود. اگر فیبروم ها تا جایی رشد کرده باشند که شکم بیش از حد متورم شده باشد ممکن است برش های عمودی نیز ایجاد شود. در این روش حتما باید بیمار بیهوش شود. درحین جراحی نیز در صورت خونریزی شدید به بیمار خون تزریق می شود.

میومکتومی لاپاروسکوپی

میومکتومی-لاپاراسکوپی

در جراحی میومکتومی به روش لاپاراسکوپی 4 برش کوچک بر روی شکم بیمار ایجاد می کند و برای اینکه کاملا به حفره داخل شکم دسترسی داشته باشد شکم بیمار را از گاز دی اکسید کربن پر می کنند سپس لاپاروسکوپ را به داخل ناحیه شکم برده و با استفاده از ابزار خاصی فیبروم ها را از شکم بیمار خارج می کنند. در این روش بیمار حداقل باید یک شب کامل در بیمارستان و تحت مراقبت بماند. این روش کم تهاجمی بوده و خونریزی کم تری در برابر روشی همچون لاپاراتومی دارد.

میومکتومی هیستروسکوپی

میومکتومی هیستروسکوپی برای درمان فیبروم هایی که کوچک اما تعداد آنها در رحم بیشتر باشد ( فیبروم نوع ساب موکوزوال) از این روش استفاده می شود. در این روش جراح به وسیله ابزارهای متعددی فیبروم ها را ازداخل رحم از شکم بیمار خارج می کند. در این روش شکم بیمار را برش نمی دهند و و بیمار به دلیل عدم خونریزی احساس درد کمتری خواهد داشت. بهبودی بعد از این جراحی معمولا 1 تا 4 روز طول می کشد.

همیوتراپی

استفاده از داروهایی که باعث یائستگی کاذب شده و سایز فیبروم را کاهش می دهند.

آمبولیزاسیون

یک روش درمانی آلترناتیو که از طریق ایجاد آمبولی در شریان های خونی فیبروم ها در رحم انجام می دهند.

انواع روش های درمانی فیبروم رحمی چه مزایایی دارند؟

  1. در صورتی که عمل جراحی انجام دادید می توانید مطمئن باشید که فیبروم ها  تا در صد خیلی بالایی امکان برگشت پذیری ندارند.
  2. اگر دارو درمانی انجام دهید می توانید با یک رژیم غذایی مناسب و ورزش به حالت اولیه برگردید
  3. ناز به بیهوشی و شکاف شکم ندارد، خونریزی ندارد، همه فیبروم ها هم زمان از بین می روند.

بیشتر بخوانید: آیا می دانید کولپوسکوپی رحم برای چه انجام می شود؟

انواع روش های درمان فیبروم رحمی، چه معایبی دارند؟

  1. در صورت انجام هریک از انواع عمل های جراحی، همراه با درد، خونریزی و دوران نقاهت طولانی همراه خواهد بود
  2. در صورت دارو درمانی؛ عوارضی مانند اضافه وزن، خونریزی های نامنظم، عدم وقوع پریود، نفخ شکم، احتباس مایعات و حساس شدن سینه هارا در بر دارد.
  3. از معایب آمولازیسیون می توان به عفونت های جدی و شدید، یائسگی زودرس (برای بانوان بالای چهل سال)، عدم قاعدگی، چسبندگی لوله رحم، درد هایی که می تواند تا چند ماه پس از عمل طول بکشد و … اشاره کرد.
مراقبت های قبل از میومکتومی

قبل از عمل میومکتومی، چه مراقبت هایی باید صورت گیرد؟

قبل از اینکه برای عمل میومکتمی اقدام کنید، برخی از مراقبت ها لازم است که معمولا توسط پزشک در جلسات مشاوره به شما گفته خواهد شد، اما در ادامه ما نیز به برخی از آن ها اشاره می کنیم. توجه داشته باشید که رعایت این موارد به شما کمک می کند تا در طول عمل و بعد از آن با مشکلی مواجه نشوید.برخی از نکاتی که قبل از عمل باید آن ها را رعایت کرد، عبارتند از :

  • 12 ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن پرهیز کرد.
  • فرد اگر مبتلا به بیماری خاصی باشد و داروی خاصی مصرف کند، باید حتما پزشک خود را مطلع سازد.
  • به دلیل آنکه عمل به بیهوشی نیاز دارد، حتما در صورت داشتن حساسیت به بیهوشی باید با پزشک خود مشورت کرد.

فیبروم های رحمی در دوران بارداری چه خطراتی می توانند داشته باشند؟

میزان خطر فیبروم ها در دوران بارداری بسته به اندازه آن ها دارد. اغلب فیبروم ها در سه ماه ابتدای بارداری ایجاد می شوند و بسته به اینکه که از کدام نوع باشند و در کدام ناحیه رحم رشد کنند می توانند برای جنیین خطر ساز باشند.

اگر فردی در دورن بارداری، دچار پیشرفت رشد فیبروم در رحم خود شد، در زمان زایمان از طریق عمل سزارین جنین را از شکم مادر خارج می کنند.

در پاسخ به سوالاتی مانند؛ آیا خانم هایی که دچار فیبروم هستند، باردار می شوند؟ آیا فیبروم باعث نازایی می شود؟ باید گفت: خیر، فیبروم باعث نازایی نمی شود و خانم هایی که دچار فیبروم هستند نیز باردار می شوند، اما در بعضی از انواع فیبروم ها پتانسیل باروری پایین تر است.

در خانم هایی که دچار نازایی هستند و فیبروم هم دارند ابتدا باید دلایل دیگر نازایی بررسی شود و در بارداری گاهی افزایش سایز فیبروم داریم.

عوارض فیبروم در بارداری:

  • افزایش احتمال سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • محدودیت رشد جنین
  • قرار گرفتن غیر عادی جنین در رحم
  • خونریزی های طی بارداری
  • افزایش میزان سزارین

چه مراقبت های بعد از عمل میومکتومی باید انجام گیرد؟

  • بعد از عمل جراحی میومکتومی از هر سه روش نیاز به استراحت به مدت 6 هفته دارید.
  • حداقل یک هفته پس از عمل جراحی سعی کنید حمام نروید تا قسمت بخیه های شکم زودتر بهبود پیدا کنند.
  • در صورت درد می توانید از آنتی بیوتیک و مسکن البته با مشورت پزشک خود، استفاده کنید.
  • می توانید برای جلوگیری از ضعف و بی حالی می توانید از قرص های ویتامین و آهن استفاده کنید.
  • حتما برای چکاپ دوباره به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی شود.
  • بعد از عمل از مصرف دخانیات و الکل خود داری کنید.

هزینه درمان فیبروم رحم

با توجه به وضعیت زندگی امروز و جامعه مطمئنا از مهم ترین فاکتور هایی که برای انجام هر کاری در نظر گرفته می شود هزینه آن است. تا شما از هزینه یک عمل اطلاع نداشته باشید نمی توانید برای آن برنامه ریزی کنید و آن را انجام دهید. هزینه عمل میومکتومی (عمل برداشتن فیبروم) به عوامل مختلفی بستگی دارد و پس از مراجعه به متخصص زنان و زایمان و معاینه، می توانید از هزینه عمل مطلع شوید.

در هزینه درمان فیبروم رحم، مواردی نظیر: دستمزد جراح، نوع درمانی که برای شما انتخاب می شود، هزینه آزمایشات قبل از عمل، هزینه بیمارستان و اتاق عمل و در نهایت چکاپ ها و داروهای بعد از انجام عمل دخیل اند.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم به شرح مختصر انواع درمان فیبروم رحم به خصوص شیوه های جراحی میومکتومی بپردازیم. در صورت مشاهده علائم فیبروم می توانید از طریق اطلاعاتی که در این مقاله کسب می کنید یک روش درمان را انتخاب کرده و از علائم، روش های پیشگیری و مراقبت های درمانی آن مطلع باشید.

 

دکتر کیمیا قاسمی

دکتر کیمیا قاسمی

تحصیلات:
دکتر کیمیا قاسمی فارغ التحصیل رشته زنان دانشگاه علوم پزشکی اهواز هستند.

تجربه کاری تا کنون:
چهارسال در شهرستان شوش و همچنین به مدت چهارسال نیز در اهواز نیز فعالیت در زمینه پزشکی و زنان داشته اند.
دکتر قاسمی، تمامی خدمات درمانی، جراحی های زیبایی زنان و کلیه ی اعمال ترمیمی و زیبایی زنان به صورت سرپایی،لابیاپلاستی، تزریق ژل و چربی و… را انجام می دهند.

بیمارستان های طرف قرارداد :
کلیه بیمارستان های خصوصی
بیمارستان های فاطمه زهرا و میلاد
کلیه بیمه های تکمیلی: تامین اجتماعی ،خدمات درمانی ،بیمه روستایی، بیمه نیروهای مسلح

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *