چسبندگی رحم یک نوع بیماری عفونی در زنان است؛ که به دلیل وجود زخم در ناحیه رحم بروز پیدا خواهد کرد. این بیماری اکتسابی بوده، و به طور معمول زنان مبتلا به این بیماری دوره عادت ماهانه کوتاهی خواهند داشت. خانمهایی که قصد بارداری داشته و به این بیماری مبتلا هستند؛ باید قبل از اقدام به بارداری برای درمان بیماری سندروم آشرمن اقدام کنند. در ادامه مقاله به بررسی علل ایجاد چسبندگی رحم، علائم آن و همچنین روشهای درمان آن خواهیم پرداخت.
چسبندگی رحم چیست؟
سندرم آشرمن دارای انواع مختلفی نظیر چسبندگی داخل رحم و چسبندگی داخل لگن است؛ چسبندگی داخل رحمی به طور معمول برای زنان رخ نخواهد داد؛ مگر اینکه مخاط آندومتر در رحم از بین رفته و به همین دلیل قسمتهای مختلف داخل رحم به هم چسبانده شوند. به طور کلی در بیماری چسبندگی رحم یا دیوارههای پشتی و جلویی رحم به هم چسبیده و یا چسبندگی در قسمتی از رحم دیده خواهد شد. سندروم آشرمن باعث ایجاد مشکلاتی در بارداری به دلیل مسدود شدن لولههای رحم به دلیل چسبندگی و وارد نشدن اسپرم خواهد شد. این نکته حائز اهمیت است، که در برخی از افراد نشانهای از ابتلا به این بیماری دیده نخواهد شد، و علائم پس از خونریزی رحم بعد از بارداری و سقط جنین بروز پیدا خواهند کرد.
علت ایجاد سندرم آشرمن
از شایعترین علتهای ایجاد سندرم آشرمن کورتاژ و یا سقط جنین به دلیل چسبندگی جفت و یا باقی ماندن بقایای حاملگی داخل حفره رحم است که بهترین جراح زنان و زیبایی برای پاکسازی رحم باید عمل کورتاژ را انجام دهد. علتهای دیگری نیز برای ایجاد سندروم آشرمن وجود دارد که عبارتند از:
- جراحی فیبروم رحم
- عمل سزارین
- جراحی سپتوم رحم
- جراحی پولیپ
- خونریزی بیش از حد رحم پس از زایمان
- عفونتهای لگنی
- پرتو درمانی
- جراحی کیست تخمدان
- جراحی روده
- آندومتریوز
علائم و نشانهی چسبندگی رحم
- قطع پریودی و چرخه قاعدگی
- کم شدن میزان خونریزی قاعدگی
- لکه بینی به طور متناوب
- درد در ناحیه لگن
- آندومتریوز
- سقط جنین مکرر
- احساس درد در هنگام برقراری رابطهی جنسی
- ناباروری
- قاعدگیهای دردناک
- وجود خون در ادرار ویا مدفوع
عوارض بیماری سندروم آشرمن
این بیماری در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع منجر به ایجاد عوارض در بدن از قبیل نازایی، درد لگن، افزایش احتمال ابتلا به آندومتریوز، سقط مکرر جنین، متوقف شدن چرخه قاعدگی به طور کامل، قاعدگیهای دردناک، ایجاد محدودیت رشد برای جنین درون رحم و افزایش اختلالات لانه گزینی جفت در حاملگی بعدی خواهد شد.
انواع چسبندگیهای رحم
سندرم آشرمن دارای درجات مختلفی بر اساس دلایل ایجاد آن نظیر چسبندگی خفیف رحم، چسبندگی متوسط رحم و چسبندگی شدید رحم است، که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
چسبندگی خفیف رحم
این نوع از چسبندگی رحمی مشکلی برای قاعدگی فرد ایجاد نکرده و در کمتر از یک سوم رحم رخ خواهد داد.
چسبندگی متوسط رحم
خونریزی قاعدگی در این درجه از چسبندگی کم بوده و دو سوم رحم را نیر درگیر خواهد کرد.
چسبندگی شدید رحم
در این درجه از چسبندگی چرخه قاعدگی شخص به طور کامل متوقف شده و تمام رحم نیز به هم خواهد چسبید.
نحوه تشخیص چسبندگی رحم
در صورت مشاهده هر کدام از علائم ذکر شده و یا موارد مشکوک در اسرع وقت برای تشخیص به یک متخصص زنان خوب مراجعه کنید. پزشک متخصص برای تشخیص دقیق این بیماری از چند روش عکسبرداری نظیر هیستروسالپنگوگرافی که با استفاده از قرارگیری یک سوند کوچک در دهانه رحم، مقداری رنگ در داخل رحم پمپاژ شده و توسط اشعه ایکس به نام هیستروسالپنگوگرام عکسبرداری میشود، سونوگرافی شور یا سونو هیستروگرافی که سونوگرافی پس از وارد کردن محلول آب نمک داخل رحم انجام خواهد شد، بیوپسی اندومتریال که با استفاده از این روش از قسمت داخلی رحم و مخاط آن نمونهبرداری خواهد شد، هستروسکوپی که بررسی کامل داخل رحم با استفاده از وارد کردن وسیلهای شبیه به تلسکوپ داخل رحم انجام خواهد شد.
روشهای درمان چسبندگی رحم
روشهای مختلفی برای درمان سندروم آشرمن وجود دارد، که با توجه به نوع چسبندگی یکی از روشها توسط پزشک متخصص برای درمان مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که این بیماری خفیف باشد، و بیمار تصمیم به بارداری نداشته باشد، هیچ درمانی صورت نخواهد گرفت. اما اگر چسبندگی از نوع متوسط و یا شدید باشد، از دو روش درمانی هیستروسکوپی یا لاپاراسکوپی برای درمان استفاده میشود.
هیستروسکوپی
در این روش از درمان بهترین جراح زنان و زیبایی ابتدا دهانه رحم را گشاد کرده و سپس هیستروسکوپ را برای برش بافت وارد رحم خواهد کرد. در صورتی که میزان چسبندگی بسیار شدید باشد از یک قیچی برای برش و از بین بردن زخم استفاده خواهد شد. این جراحی سرپایی بوده و پس از عمل فرد به منزل برخواهد گشت.
لاپاراسکوپی
با استفاده از این روش جراح ابتدا برشی کوچک بر روی شکم ایجاد کرده و سپس لولهای کوچک همراه با دوربین را وارد بدن خواهد کرد. و پزشک متخصص با مشاهده تصاویر رحم بر روی مانیتور به برداشتن و از بین بردن زخم اقدام خواهد کرد.
اقدامات پس از جراحی چسبندگی رحم
مراقبتهای لازم پس از جراحی توسط پزشک متخصص به بیماران اعلام خواهد شد، اما یکی از مهمترین اقدامات مراقبتی، مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری حاوی استروژن و پروژسترون و مصرف آنتیبیوتیکهای تجویزی پزشک طبق دستور برای جلوگیری از عفونت است.
پیشگیری از سندرم آشرمن
- مراجعه به پزشک متخصص زنان و تحت نظر بودن
- مصرف داروهای استروژن برای سرعت بخشیدن به بهبود جای زخم
- برای پیشگیری از تشکیل دوبارهی زخم پس از برداشتن آن بالون در رحم قرار خواهند داد.
- مدتی پس از جراحی پزشک برای اطمینان از عدم وجود هر نوع بافت سلولی مشکوک از بافت داخلی رحم نمونهبرداری خواهد کرد.
- عمل هیستروسکوپی چند روز پس از جراحی برای اطمینان از تشکیل دوبارهی زخم توسط جراح انجام خواهد شد.
کلام آخر
سندروم آشرمن در میان بانوان به آن صورت شایع نبوده اما به دلیل ایجاد عوارضی نظیر ناباروری و ایجاد عفونت، درمان آن از اهمیت زیادی برخوردار است، بنابراین برای تشخیص به موقع و درمان آن، برای جلوگیری از ایجاد عوارض جدی افراد باید به پزشک متخصص زنان و زیبایی مراجعه کرده و پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار و شدت مشکل هر فرد روش درمانی مناسبی را برای درمان انتخاب خواهد کرد.
0 دیدگاه