متخصص زنان برای درمان آندومتریوز در اهواز
اندومتریوز نوعی اختلال است که در آن، بافت مشابه بافتی که لایه رحم شما را تشکیل میدهد، در خارج از حفره رحم شما رشد میکند. لایه داخلی رحم شما آندومتر نام دارد.آندومتریوز هنگامی رخ می دهد که بافت آندومتر در تخمدانها، روده و بافتهای لگن شما رشد میکند. بافت آندومتر در خارج از رحم شما در حال رشد است و به عنوان کاشت آندومتر شناخته می شود.
تغییرات هورمونی چرخه قاعدگی شما روی بافت آندومتر نابجا تأثیر میگذارد و باعث ملتهب و دردناک شدن منطقه درگیر میشود. این بدان معنی است که بافت رشد میکند، ضخیم میشود و تجزیه میشود. با گذشت زمان، بافتی که شکسته میشود دیگر جایی ندارد و در لگن شما گرفتار میگردد. توصیه می شود هر چه زودتر در صورت مشاهده علائم، به متخصص زنان برای درمان آندومتریوز مراجعه نمایید.
این بافت به دام افتاده در لگن شما میتواند باعث علائم زیر شود:
- تحریک
- تشکیل اسکار
- چسبندگی، که در آن بافت اندام لگن شما را به هم متصل میکند
- درد شدید در قاعدگی
- مشکلات باروری
آندومتریوز یک بیماری زنان شایع است و 10 درصد از خانم ها را درگیر میکند.
در ادامه مطالبی در مورد علت ایجاد اندومتریوز و سوالات متداول این زمینه ارائه خواهد شد.
علائم بیماری آندومتریوز چیست؟
علائم بیماری اندومتریوز متفاوت است. برخی از خانمها علائم خفیفی را تجربه میکنند، اما برخی دیگر علائم متوسط تا شدید دارند.
شدت درد لزوما نشان دهنده درجه یا مرحله بیماری نیست. ممکن است شما یک نوع خفیف از بیماری داشته باشید اما درد شدیدی را تجربه کنید. همچنین ممکن است دچار شکل شدید بیماری شده باشید اما ناراحتی و درد بسیار کمی را احساس کنید.
درد لگن شایعترین علامت اندومتریوز است. همچنین ممکن است علائم زیر را داشته باشید:
- دورههای پریود دردناک
- درد در پایین شکم قبل و در دوران قاعدگی
- درد و گرفتگی شکمی یک یا دو هفته قبل از قاعدگی
- خونریزی شدید قاعدگی یا خونریزی بین دوره ها
- ناباروری
- درد به دنبال مقاربت جنسی
- درد و ناراحتی هنگام اجابت مزاج
- کمردرد که در هر زمان ممکن است در طول چرخه قاعدگی شما رخ دهد
توجه داشته باشید در بسیاری از موارد ممکن است آندومتریوز علائمی نداشته باشد به همین دلیل مهم است که شما به طور منظم معاینات زنان و زایمان را انجام دهید، اگر دو یا چند علامت فوق را دارید؛ حتما به متخصص زنان خوب مراجعه نمایید.
چه عواملی باعث آندومتریوز می شود؟
در طی چرخه قاعدگی منظم، خونریزی در اثر ریزش لایه داخلی رحم یا همان آندومتر بوجود میآید. سپس خون و بافت آندومتر از طریق دهانه رحم و واژن دفع میشود.
علت دقیق آندومتریوز مشخص نیست و چندین نظریه در مورد علت آن وجود دارد ، اگرچه هیچ نظریه ای از نظر علمی اثبات نشده است.
- یکی از قدیمی ترین نظریه ها این است که آندومتریوز به دلیل فرآیندی به نام برگشت قاعدگی رخ می دهد. این اتفاق هنگامی که خون قاعدگی به جای ترک بدن از طریق واژن، مجدداً از طریق لوله های فالوپ به داخل حفره لگن شما باز میگردد، اتفاق میافتد.
- تئوری دیگر این است که هورمونها سلولهای خارج از رحم را به سلولهایی شبیه آندومتر تبدیل می کنند.
- برخی دیگر معتقدند اگر مناطقی از شکم شما به بافت آندومتر تبدیل شود ممکن است این وضعیت ایجاد شود. چون حفرهای شکمی از سلولهای جنینی پوشیده شده است این سلول ها میتوانند تغییر شکل دهند و مانند سلولهای آندومتر عمل کنند. علت دقیق این اتفاق هنوز مشخص نیست.
- سلولهای آندومتر نابجا ممکن است بر روی دیواره های لگن شما و سایر سطوح اعضای لگن مانند مثانه ، تخمدانها و روده وجود داشته باشدودر طی چرخه پریود شما رشد، کند و ضخیم شود.
- همچنین ممکن است خون قاعدگی از طریق جای زخم جراحی مانند جراحی، مثانه یا بعد از عمل سزارین به داخل حفره لگن نشت کند.
- نظریه دیگر این است که سلولهای آندومتر از طریق سیستم لنفاوی منتقل می شوند. اما تئوری دیگری نیز وجود دارد كه این امر را ناشی از یك سیستم ایمنی ضعیف است كه نمیتواند سلولهای آندومتر نامناسب را از بین ببرد.
چه کسانی بیشتر در معرض آندومتریوز هستند؟
- کسانی که هرگز بارداری زایمان نداشتهاند
- کسانی که دچار بلوغ زودرس بودند
- یائسگی دیر هنگام
- ابتلای یکی از بستگان نزدیک مانند مادر،خواهر و خاله
- سیکلهای پریود کوتاه(معمولا زودتر از ۲۷ روز پریود شدن)
- قرار گرفتن درمعرض استروژن زیاد
- وزن پایین BMI کم
- مصرف الکل
- اختلالات آناتومی در رحم که خروج خون پریود با مشکل همراه شود
روشهای تشخیص آندومتریوز
تشخیص اندومتریوز اندکی دشوار است و پزشک متخصص زنان باید پس از به دست آوردن پیشینهای از نشانههای بیماری به همراه معاینه بدنی احتمال وجود اندومتریوز را ارزیابی کند.
آزمایش سادهای برای شناسایی اندومتریوز وجود ندارد. روشهایی که برای تشخیص اندومتریوز بکار می روند، عبارتند از سونوگرافی ابدومینال (شکمی) و واژینال و ام.آر.آی.(MRI). هیچ کدام از این آزمایشها به طور قطعی بیماری را مشخص نمیکنند، اما میتوانند به تشخیص آن کمک کنند.
در حقیقت، تنها راه قابل اتکا برای تشخیص قطعی اندومتریوز انجام دادن لاپاروسکوپی و نمونهبرداری از بافت است. اما این روش پرهزینه و بسیار تخصصی است و اگر بوسیله پزشکی کاردان انجام نگیرد، ممکن است منجر به تشخیص بیماری نشود.
راههای درمان آندومتریوز کدامند؟
قابل درک است که شما میخواهید سریع از درد و سایر علائم اندومتریوز را تسکین دهید. در صورت عدم درمان، این شرایط میتواند زندگی شما را مختل کند. در واقع باید بگوییم آندومتریوز هیچ درمانی ندارد، اما علائم آن قابل مدیریت و کنترل است.
روش درمان دارویی و جراحی برای کمک به کاهش علائم و مدیریت عوارض احتمالی آندومتریوز وجود دارد. پزشک شما ممکن است ابتدا روشهای دارویی را تجویز نماید و در صورت عدم بهبود وضعیت عمل جراحی را توصیه کند.
مشورت با یک پزشک با تجربه به شما کمک می کند تا یکی از بهترین موارد درمان را پیش بگیرید.
- داروهای ضد درد
- هورمون درمانی
مصرف هورمونهای مکمل بعضی اوقات میتواند درد را تسکین داده و پیشرفت آندومتریوز را متوقف کند. هورمون درمانی از تغییرات هورمونی بر روی بافتهای اندومتریوزی جلوگیری کرده و حتی به تضعیف (آنتروفی) شدن آن کمک میکند و باعث کاهش درد بیمار میشود.
- قرص های ضد بارداری هورمونی
قرص های ضد بارداری هورمونی با جلوگیری از رشد ماهانه و ایجاد بافت آندومتر ، باروری را کاهش میدهند. قرص های ضد بارداری ،میتوانند درد آندومتریوز خفیف را کاهش یا حتی از بین ببرند.
- آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)
زنان آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون رها کننده گنادوتروپین (GnRH) را میگیرند تا تولید استروژن تحریک تخمدانها را مسدود کنند. استروژن هورمونی است که به طور عمده مسئول رشد خصوصیات جنسی زنان است. مسدود کردن تولید استروژن مانع از قاعدگی می شود و در واقع یائسگی مصنوعی ایجاد میکند.GnRH درمانی دارای عوارض جانبی مانند خشکی واژن و گرگرفتگی است.
سایر داروها در حال مطالعه هستند که ممکن است علائم را بهبود ببخشند و پیشرفت بیماری را کند کنند.
- جراحی
جراحی برای زنانی است که میخواهند باردار شوند و یا درد شدیدی را تجربه میکنند و درمان هورمونی برای آنها کار نمیکند. هدف از جراحی حذف یا از بین بردن رشد آندومتر بدون آسیب رساندن به اندامهای تولید مثل است.
لاپاروسکوپی، یک عمل جراحی با حداقل تهاجم ، برای تجسم و تشخیص ، آندومتریوز وتا اندازه ای درمان آن است. یک جراح برشهای کوچکی در شکم ایجاد می کند تا از طریق عمل جراحی، بخش های درگیر را جدا کرده یا آنها را سوزانده یا بخار کند. این روزها معمولاً از لیزر به عنوان روشی برای از بین بردن این بافت استفاده می شود.
آندومتریوز در کشور ما همانطور که ناشناخته است درمان مشخصی هم ندارد و مراکز معتبر زیادی برای درمان این بیماری وجود ندارد.تعداد مراکزی که روی آندومتریوز کار کردند و می دانند چطور باید درمان شود بسیار محدود است.
راه های ارتباطی با دكتركیمیا قاسمى: ٠٩٣٧٣٧٠٢١١٥-٣٤٤٦٢٧٦١ | اینستاگرام
- عمل جراحی هیسترکتومی
اگر وضعیت شما با سایر درمانها بهبود نیابد ، ممکن است پزشک شما هیسترکتومی کامل را به عنوان آخرین راه حل پیشنهاد کند.
زیرا این اندام ها استروژن ایجاد می کنند و از آنجایی که استروژن باعث رشد بافت آندومتر می شود اندام هایی که باعث تولید استروژن میشود باید از بدن خارج شود. در طی یک هیسترکتومی کامل، جراح رحم و دهانه رحم و همچنین تخمدان ها را خارج میکنند. هیسترکتومی معمولاً درمانی برای آندومتریوز محسوب نمیشود.
باید بدانید که شما نمیتوانید بعد از هیسترکتومی باردار شوید. اگر به فکر ایجاد خانواده هستید ، قبل از موافقت با جراحی، حتما تمام شرایط را بررسی نمایید.
نتیجه گیری
میتوانید از نکات ساده ای که به شما در کاهش درد آندومتریوز کمک میکند مانند استراحت، حمام آب گرم، جلوگیری از یبوست، انجام منظم ورزش، استفاده از یک کیسه آب گرم روی شکم استفاده کنید.
سلام وقتتون بخیر .همسر من آندو داشت. لاپاروسکوپی انجام داد. ولی دوباره علائم برگشته. چند تا دکتر پیشنهاد بارداری رو دادن ( بعد از اینکه ما با هیسترکتومی مخالفت کردیم ) برای بهبود بیماری تا اندازه ای. سوال من اینه که ما هیچ وقت قصد بچه دار شدن نداشتیم. آیا به این دلیل بچه دار شدن توجیه داره ؟ ( حالا به هر اندازه ای ) ممنون میشم جواب بدین.